Услуги

“”

Ортодонтия

Прави зъби с помощта на брекети


Изкривени зъби и неправилна захапка са проблем, който безпокои мнозина. Неправилно подредените зъби не са само козметичен проблем.
Те могат да доведат и до натрупване на плака, зъбен камък, а впоследствие до пародонтит и кървене на венците. Освен това неправилната захапка възпрепятства сдъвкването на храната и се появяват проблеми в храносмилането.

За изправянето на зъбите се използват два вида ортодонтски апарати - подвижни, или т. нар. шини и неподвижни - познати като брекети. Шините се поставят на деца, при които все още има млечни зъби, а брекетите са слагат обикновено след като са сменени млечните зъби с постоянни.

Какво представляват брекетите?

Брекетите са малки скоби, които се залепват с фотополимерно лепило върху всеки зъб. Поставен върху зъба, брекетът е пасивен. Във всеки брекет има улей, през който минава еластична дъга, която всъщност върви през цялата зъбна редица, или иначе казано през всеки улей на залепените по зъбите брекети. Тя е източник на сила. На нея е зададено определено изходно положение, което тя през цялото време се стреми да възстанови и правейки го, дъгата променя положението на зъба, за който е захваната – може да натисне зъба, да го изтегли или завърти. Еластичната дъга променя положението на всеки зъб в трите основни равнини и ги подрежда един до друг в зъбната редица. Дебелината и напречните сечения са различни – тънки, по–дебели, още по–дебели, кръгли, правоъгълни, квадратни и в различни етапи на лечение се сменят в зависимост от нуждата в момента и движението, което искаме да направим.

Колко вида брекети има?

Брекетите могат да бъдат външни - метални, естетични, полуестетични и вътрешни - лингвални.Между тях няма разлика в качеството на лечение и крайният резултат и пациентите сами избират кои предпочитат.
* МЕТАЛНИТЕ БРЕКЕТИ са едни от най-популярните и са изключително здрави. Изработват се от различни сплави, могат да бъдат златни или сребърни.
* ЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ са изработени от композитен материал. Те са по-малко забележими, защото са прозрачни и се сливат с цвета на зъбите. Не се оцветяват и не потъмняват с времето. Те могат да бъдат керамични, сапфирени и фиброгласни.
* При ПОЛУЕСТЕТИЧНИТЕ БРЕКЕТИ горната част е керамична и почти незабележима за останалите, а долната - метална. Това ги прави да изглеждат оптически по-малки от другите видове метални брекети.
* ЛИНГВАЛНИТЕ БРЕКЕТИ се поставят от вътрешната страна на зъбите и са напълно невидими за околните.Обикновено са метални. При тях естетиката е много добра, но почистването им става по-трудно. Предпочитани са от по-възрастни пациенти и най-вече от публични личности.
До каква възраст е възможно човек да коригира подредбата на зъбите си?

Никога не е прекалено късно за лечение с брекети. Въпреки това в по-ранна възраст (до 18 години) поради растежа на челюстните кости лечението протича по-бързо. При възрастните костите не растат повече и поради това може да отнеме повече време за подреждане на зъбите. Но като цяло едно лечение с брекети, независимо от възрастта, протича от 18 до 24 месеца, в зависимост от случая. Важно за лечението при възрастни е наличието на пародонтит и кървене от венците. Преди поставяне на брекетите трябва да се постигне добро пародонтално здраве