ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ ЗА ЗДРАВО ТЯЛО И КРАСИВА УСМИВКА

Хранителните навици и това колко често се храним играят важно роля в постигането и поддържането на здрава усмивка. Бонбоните винаги са били свързвани с появата на зъбен карис, но те не са единствените вредители. Много храни и напитки, особено тези с високо съдържание на захар, отключват развитието на зъбен кариес. 

Грижа за вашите венци и зъби 

Зъбният кариес се причинява от тънък бактериален филм, покриващ зъбната повърхност. Когато ядете или пиете, бактериите в плаката разграждат захарта и произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл. Лепливостта на плаката задържа бактериите в контакт със зъбите дълго време след като сте прилкючили с храната. При многократно и продължително излагане на тези киселини емайлът в крайна сметка се разгражда и се образува кариес. 

Ето защо е важно да почиствате зъбите си с четка два пъти дневно и да почиствате между зъбите веднъж на ден с конец или междузъбна четка. Ако плаката се натрупа венците се възпаляват и започват да кървят. С напредване на процеса меките и твърдите тъкани, поддържащи зъбите, се разрушават и увеличава риска от загуба на зъби. 

Трябва да посещавате редовно вашия денталния лекар за обстоен преглед и професионално почистване на зъбите. 

Хранителни навици и дентално здраве 

Внимателно отношение към вашите хранителни навици може да намали риска от развитие на кариес. Честото похапване или пиене на съдържащи захар напитки, като сокове, газирани напитки, дори и подсладени води създава среда за гниене, защото зъбите са изложени неколкократно на киселинни атаки. 

 

Хранителни навици за здраво тяло и красива усмивка

Редовното следене на количеството на захарта в диетата ви, може да помогне да защитите вашата усмивка. Плодовете и зеленчуците съдържат естествени захари, докато други храни съдържат добавени захари. Можете да намалите риска от развитие на кариес чрез ограничаване на храните с добавена захар в диетата си. Също така, яжте сладкиши като част от основното хранене, а не между отделните хранения. Слюнченият поток се увеличава повече по време на основното хранене, отколкото в периода между храненията. Слюнката помага като намалява действието на киселините, причиняващи кариес и изплаква частиците от хранителни остатъци в устата. 

Дъвките също стимулират слюнчения поток. Увеличеният поток добавя калций и фосфат в слюнката, които помагат за укрепване на зъбния емайл. Дъвченето на дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене може да помогне за предотвратяване на кариес. 

Балансирана диета 

Балансираната диета е важна, за да се запази цялостното ви здраве. Препоръчваме да изберете комбинация от храни от следните групи: 

• плодове и зеленчуци, особено тъмно зелени или оранжеви такива; 

• храни, направени от пълнозърнести продукти, като пълнозърнест хляб, кафяв ориз или овесени ядки; 

• млечни продукти, като например ниско съдържание на мазнини кисело мляко или нискомаслено сирене; 

• боб и месо, като пилешко, риба или крехко говеждо месо; 

 

Разгледай нашите услуги

Услуги

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече