Защо трябва да лекуваме ортодонтските проблеми на децата навреме?

Искате детето Ви да има правилно подредени зъби, да се усмихва без притеснение и да говори без да фъфли? Тогава направете навреме консултация с ортодонт!

Времето е всичко, когато става въпрос за правилна захапка. Тя е важна не само за красиво подредените зъби, но и за здравето на венците, за говора и за общия изглед на лицето. Макар зъбките на децата ни да изглеждат привидно прави, може да има проблем, невидим за родителите, който само специалист-ортодонт може да установи чрез специални измервания. Най-често няма достатъчно място за новопоникващите постоянни зъбки във все още малките детски челюсти. Много е важно също как се срещат горни и долни зъби.

Затова навременния преглед при ортодонт ще ви спести много бъдещи тревоги.

Американската асоциация на ортодонтите (ААО) препоръчва първата консултация с ортодонт да е на 7-8 годишна възраст? Тогава може да се оцени положението на новите зъби, на развитието на челюстите и да се прецени бъдещата захапка.

След първия преглед е възможно:

1. да не се налага никакво лечение;

2. да се налага периодично проследяване, докато зъбите и челюстите растат;

3. да се налага ортодонтско лечение.

Във възрастта около 8 години е важно да се следи пробива на постоянните зъби. Най-застрашени от неправилно поникване са кучешките зъби, които могат да останат изцяло в костта, а също и да поникнат в небцето или над другите зъби.

Целта на ранното лечение е да се пресече развиващ се проблем, да се отстрани причината, да се насочи растежа на челюстите и зъбите правилно и да се осигури място за пробива на всички постоянни зъби.

С навременната намеса на ортодонта се постигат резултати, които са невъзможни след като челюстите спрат да растат. За ортодонта е по-лесно да коригира проблема докато има потенциал за преоформяне на челюстния и зъбен растеж.

След ранна фаза на лечение, която обикновено е с апарат (т. нар. скоби) е възможно да се наложи допълнителна втора фаза, след като всички постоянни зъби са пробили. Но подготовката на челюстите в първата фаза съкращава втората и е предпоставка за прецизно подреждане и балансирана захапка.

При деца с по-леки проблеми първичното лечение с апаратче е достатъчно и не се налага втора фаза на лечение.

Родителите незабавно трябва да се отнесат към ортодонт, ако забележат че:

  1. Долните зъби покриват горните;
  2. Има изместване на челюстта на една страна;
  3. Много голямо пространство между зъбите;
  4. Струпване на зъби един върху друг;
  5. Смучене на палец;
  6. Дишане през устата;
  7. Ако млечния зъб е паднал отдавна, а постоянният не пробива дълго време.

В периода на смяна на млечни зъби с постоянни лечението се извършва по няколко начина. Прилагат се различни видове скоби. Съществуват и фабрични шини (тренери) изработени от специален, мек силикон. Много често неправилната захапка или вредни навици налагат консултация със специалист логопед, който може да назначи упражнения за мускулите с цел постигане на оптимални резултати и подсилване ефекта на ортодонтския апарат.

Тъй като децата се различават както по отношение на физиологичното развитие, така и по отношение на нуждите от лечение, целта на ортодонта е да осигури на всеки пациент най-подходящото лечение в най-подходящото време.

Не по-маловажно е и самочувствието, което идва с красивата усмивка. Понякога децата започват да не искат да показват зъбите си, когато говорят или се усмихват. Или стават деца, които не могат да спрат да се усмихват, когато лечението им приключи!

Разгледай нашите услуги

Услуги

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече