Защо е важно млечните зъби да се сменят навреме?

В своята ортодонтска практика често се сблъсквам с разпространеното схващане сред родителите, че няма защо да се лекуват млечни зъби, защото ще се сменят, както и че трябва да чакат млечните зъби на детето им да падат сами, за да се появят новите постоянни зъби. Или че детето трябва да смени всички млечни зъби и тогава да направят консултация с ортодонт дали е необходимо или не ортодонтско лечение. 

Всъщност е важно млечните зъби да се лекуват, ако е необходимо, защото те направляват пробива на постоянните зъби. Но също така е важно да се сменят навреме, за да не блокират правилния пробив на новите зъби.  Периода на смяна на зъбите е ключов за правилното развитие и оформяне и на челюстите, и на захапката. Тогава възникват и най-честите причини, които водят до различни смущения в смяната на зъбите и растежа на челюстите. Ако не се диагностицират и лекуват своевременно, тези смущения водят до сериозни проблеми с подреждането на зъбите и неправилна захапка в по-късна възраст. 

Смяната на временните зъби с постоянни започва около 6 годишна възраст и продължава до 12-13 годишна възраст. Важно е да се знае, че всеки постоянен зъб заема точно определено място в челюстта спрямо временните предшественици и пробива в точни определени срокове. Обикновено когато настъпи времето на смяна млечният зъб се разклаща от намиращия се под него постоянен зъб. Често млечните зъби обаче изобщо не се разклащат или не достатъчно, за да паднат сами. Препоръчително е да се направи рентгенова снимка (панорамна), за да се оцени развитието на зъбите и да се установят причините за това. Ако не се клати млечния зъб, но е време да се сменя с постоянния зъб, е много важно млечния зъб да бъде навременно изваден от стоматолог. Често след като се извади временния зъб се наблюдава спонтанно подобрение в позицията на постоянния зъб и той пробива на правилното място.

Ако временния зъб не бъде сменен навреме и остане за дълго време в устата, това неминуемо ще има негативни последици върху пътя на пробив на постоянния зъб - те ще пробият извън отреденото им място в зъбната дъга (ектопичен пробив), което нарушава пробива и на съседните зъби, деформира зъбната дъга и създава предпоставки за проблеми в челюстите и захапката. 

Много е важно да се следи пробива на постоянните горни кучешки зъби. Често те може да не пробият на правилното място или изобщо да не пробият и да останат в костта, което налага сложно и продължително ортодонтско лечение. По проучвания в България тези отклонения представляват значителен процент-39,68% от всички зъбно-челюстни проблеми. Ранно диагностициране на променен път на пробив и навременното изваждане на временния кучешки зъб довежда до спонтанно изправяне и пробив на постоянния зъб на правилното място. Затова ортодонтът назначава вадене на неклатещ се млечен зъб с цел да се стимулира пробива на постоянния зъб. 

Когато млечен зъб не може да бъде излекуван и се налага неговото преждевременно вадене преди периода за смяната му, се налага непременно да се направи т. нар. местопазител, за да се съхрани мястото определено за новия зъб. 

Родителите не трябва да се притесняват че понякога се налага вадене на неразклатени млечни зъби, но това трябва да бъде преценено от ортодонт и след рентгеново изследване. 

Грижете се за млечните зъбки на децата си, защото това ще ви награди с красиво усмихнати младежи в бъдеще!

--------------------------------------

Д-р Маноела Калайджиева


Д-р Маноела Калайджиева e част от екипа на К Дент от 2014 година. 

През 2013 година завършва с отличие Дентална Медицина във Факултета по Дентална Медицина в гр. Пловдив. 

През 2014 година печели конкурс за академична длъжност „Асистент“ към катера Ортодонтия във ФДМ - град Пловдив.

От 2016 година е редовен специализант в катедра „Ортодонтия“ към ФДМ - град Пловдив. 

Член е на Българския зъболекарски съюз (БЗС)

Член на Българско ортодонтско общество (БОО)

Член на Балканско ортодонтско общество (BOS)

Член на Европейско ортодонтско общество (ЕOS)

Член на Световната ортодонтска федерация (WFO)

Член на Българско научно дружество по дентална медицина (БНДДМ)

Д-р Калайджиева е посветена в създаването правилна подредба на зъбите и осигуряване на максимално ефективна и функционална захапка, използвайки най-новите технологии в Ортодонтията. Тя печели доверието на пациентите си благодарение на всеотдайния си начин на работа и лични ценности да практикува специалността си с честност, почтеност и отлична експертиза. 

Освен че е част от екипа на К Дент, д-р Калайджиева е и преподавател във Факултета по Дентална Медицина. Преподавателската й дейност я държи в крак с най-новите разработки и изследвания в областта на Ортодонтията

 

Разгледай нашите услуги

Услуги

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече