Некариесни Увреждания на Зъбите - Що е то?Зъбите ни са не само елемент от нашата усмивка, но и ключова част от общото ни здраве. Когато става въпрос за зъбни проблеми, обикновено си представяме кариес и неговите усложнения. Съществуват обаче и други видове увреждания, за които може би не сме чували. 

Некариесните заболявания на твърдите зъбни тъкани представляват промяна в анатомичната цялост и(или) чувствителност на твърдите зъбни тъкани без наличието на кариозен процес, т.е. без участието на микроорганизми.

Некариесните увреждания на зъбите са по-разнообразни, отколкото можем да си представим. Тук спадат различни състояния, свързани с външни и вътрешни фактори; смущения в развитието на емайла; фрактури; функционално изтриване и т.н. 

Сега ще се запознаем с една част от тях, т.нар. цервикални или шиечни дефекти. Шийката представлява тази част от зъба, разположена на границата между зъбната коронка и корена, в близост до венеца. Поради специфичните сили на натоварване по време на дъвчене, както и особености в структурата на емайла в тази област се създават условия за възникване на този тип дефекти.

1. Ерозия:

Ерозията на зъбите възниква под влиянието на химични фактори върху емайловата повърхност. Киселините в храни като цитрусови плодове, газирани напитки и вино могат да предизвикат този процес.  Някои хранителни смущения, при които се отделя голямо количество стомашен сок, също водят до ерозия, основно по вътрешната повърхност на предните зъби. Ограничете приема на киселинни храни и напитки, използвайте сламка и изплаквайте много добре с вода след консумация.

2. Абразия:

Шиечната абразията възниква при механични фактори. Това могат да бъдат неправилна орална хигиена или различни вредни навици. Избягвайте твърди четки и силно абразивни пасти, както и прекомерното и грубо четкане на зъбите.

3. Клиновидни дефекти и абфракция:

Това представлява износване на зъбните тъкани в областта на шийката, в резултат на което се появяват пукнатини с неправилна форма или ъглоподобни дефекти. Причините могат да бъдат неумерен стрес върху шийката, в резултат на парафункции като стискане и скърцане на зъбите (бруксизъм), неправилно изготвени възстановявания и конструкции, които водят до нехармонично  разпределение на дъвкателното налягане; различни ортодонтски дефекти и аномалии. 

Шиечните некариесни увреждания обикновено водят до повишена чувствителност и дори болка у пациента. Тя може да бъде причинена от термични (топло, студено) или химични(сладко, кисело) фактори, не е постоянна и с различен интензитет. При неправилна хигиена, могат да възникнат кариеси или локално възпаление на венците в тази област. Когато тези дефекти са разположени по предни зъби, възникват естетични смущения и понижено самочувствие.

Лечението е свързано първо с премахване на причинителя. Ограничаване на киселите храни и напитки, адекватни методи и уреди за орална хигиена, корекция на зъбно-челюстните взаимоотношения и дъвкателната функция. При пациенти с бруксизъм могат да се изготвят индивидуални шини, които освен да предпазят зъбните тъкани от изтриване, могат да повлияят и на рефлекса за стискане. Шиечните увреждания се обработват и запълват с естетични материали, прилагат се десенсибилизиращи лакове и гелове за намаляване на чувствителността. 

Вашият лекар по дентална медицина може да ви помогне за навременното диагностициране и лечение на тези проблеми, както и да ви даде адекватни съвети за ежедневните ви рутинни навици.Д-р Десислава Георгиева

Завършва успешно Факултет Дентална медицина към Медицински университет – Пловдив през 2016 година.

Професионалните й интереси са в областта на оперативното зъболечение и ендодонтия, протетичната дентална медицина и пародонтологията.

Има участие в различни научни публикации с преподаватели от МУ – Пловдив. Отдадеността й към професията я стимулира да посещава множество лекции и курсове в различни сфери на денталната наука.

За нея ключът към успеха се крие в любовта към работата, прецизността в детайлите и умението за кооперативност при работа в екип.

Разгледай нашите услуги

Услуги

За да Ви е полезен и за да Ви предложи най-подходящите според нуждите и предпочитанията Ви стоки/услуги, като Ви спести в максимална степен време за търсене, този сайт използва бисквитки. Научете повече